Лайънс Клуб Плевен – последователите на идеята

Лайънс клуб Плевен е неправителствена организация. Основана е на 02.05.2013 г. и е част от Международната благотворителна организация Лайънс Интернешънъл. Клубът е официално чартиран на 16.10.2013 г., като кръстници са Лайънс клуб Видин.

Всяка година Лайънс клуб Плевен има определена насоченост за работа. Тази идея се обявява на благотворителният бал на клуба. През годините сме минали през следните направления:

 • 2013/2014 г. с президент Анастас Балабанов – Основна идея: Създаване и укрепване на членската маса на ЛК Плевен
 • 2014/2015 г. с президент Лилян Батолски – Основна идея: „ЗА ДОБРОТО НА ДЕЦАТА“ – закупуване на апарат за очни скринингови прегледиMobile Vision Screener plusoptiX S12C.
 • 2015/2016 г. с президент Янислав Илиев – Основна идея: „ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО“ – обновяване/реновиране на Клуб на инвалида и пенсионера в гр. Плевен ул. Д. Попов 2
 • 2016/2017 г. с президент Галин Найденов – Основна идея: „Кажи НЕ на наркотиците“ – разяснителна кампания сред децата и учениците за вредата и последиците при употреба на наркотици
 • 2017/2018 г. с президент Бисер Богданов – Основна идея: „Да виждаме всички“ – Програма за подпомагане на хора с очни проблеми.
 • 2018-2019 г. с президент Борис Георгиев – Основна идея: „ Времето спасява живот“ – Събиране на средства за закупуване на компактен ехограф за диагностициране на органите в коремната кухина.
 • 2019-2020 г. с президент Ивайло Стоянов – Основната идея: „Да създадем условия за шампиони“ – Събиране на средства за подмяна на дограмите и реновиране на спорта зала „Спартак“ в гр. Плевен.
 • 2020-2021 г. с президент д-р Цветан Каменов – Основната идея: Запазване и развитие на традиционните ни инициативи.
 • 2021-2022 г. с президент д-р Тихомир Стоянов – Основна идея: ремонт и модернизиране на диабетна стая в детско отделение на университетска болница „Георги Странски“ гр. Плевен.

Освен по основната идея на годината Лайънс клуб Плевен работи и по много други направления с инициативи, които са в полза на общността в която живеем.

Така през годините ние създадохме и поддържаме редица мероприятия, които са периодични и се провеждат всяка година. Основните са:

 • Прегледи на децата от 4-ти клас за гръбначни изкривявания – провежда се всяка година и стремежът ни е да обхванем училищата не само от гр. Плевен, но и от областта.
 • Прегледи на децата от 4-ти клас за УНГ отклонения
 • Очни прегледи на деца от 3-та и 4-та група в детските градини в гр. Плевен. При тези прегледи се използва закупеният през 2015 г. апарат: Mobile Vision Screener plusoptiX S12C.
 • Прегледи на кръвната захар /Ден на диабета/ – Всяка година на 14.11. ЛК Плевен съвместно със студенти от  МУ Плевен организираме безплатни прегледи на кръвната захар. Прегледите се провеждат през деня на различни места в града.
 • Една от основните цели на  Лайънс Интернешънъл е борбата със слепотата. В тази връзка ЛК Плевен се стреми да помага на всички нуждаещи се членове на Съюза на слепите в региона. Всяка година на Световният ден на белият бастун /15.10./ ЛК Плевен дарява бели бастуни на нуждаещите се. През 2015 г. ЛК Плевен дари на Община Плевен 10 бр. звукова сигнализация за монтиране на светофарни уредби в града. Устройствата са произведени и дарени от нашия приятел Лайън Янислав Илиев. ЛК Плевен подпомогна Клубовете на слепите в гр. Плевен и гр. Ловеч, като направи улеснен подстъп към помещенията и дари компютърни конфигурации.
 • Инициативи свързани с изкуството – „Плакат на мира“ Инициатива на Lions Club International имаща за цел да стимулира децата и младежите с артистични наклонности в името на мира.
 • Детско развитие /Ден на детската книжка, Ден на грамотността/ – Инициативи свързани с популяризиране на образованието, стимулиране на четенето и подобряване на грамотността. Ежегодно ЛК Плевен участва в открит урок по програмите за предприемаческо образование и поведение на подготвителната група (6 год.) в ОДЗ-3 „Еделвайс“ като бизнес консултанти по програма Джуниър Ачийвмънт България в седмицата по предприемачество за България. През 2014 г. Лайънс Клуб Плевен дари средства и възстанови срутената ограда на детски дом „Детелина“. През 2015 г. по случай Световният ден на грамотността, Лайънс клуб Плевен направи дарение, книги и материали за децата от Помощно училище „П.Р. Славейков“ гр. Плевен. 
 • Сътрудничество с клиниката УНГ – съвместно бе разработена и организирани серия от мултимедийни беседи на тема „Новите технологии – полза и вреда върху слуховъзприятието”. Беседите обхванаха средношкоците от 11-12 класове на големите училища в гр. Плевен.
 • Лайънс Клуб Плевен разработи и монтира в разлини райони на града, стойки за велосипеди – идеята има за цел да стимулира здравословното придвижване и да подпомогне велосипедистите. Специална разработка и уникално изпълнение е дарената от клуба стойка пред Община Плевен;
 • Кампания „СПОДЕЛИ И ПОМОГНИ“ съвместно с магазини „Метро“. Благотворителна кампания за събиране на продукти за подпомагане на домове за изоставени деца. ЛК Плевен се присъедини към кампанията в три поредни години и дари продукти на Комплекса за социални услуги за деца и семейства „Н.Й.Вапцаров“ в гр. Роман и на ЦНСТ – гр. Пордим. ЛК Плевен винаги следва принципа „Навременната помощ е двойна помощ“.
 • „Изкуството до мен“ – многогодишно сътрудничество и подкрепа на школата по китара.

Изкуството до мен е неправителствена организация, която съвместно с читалище ЛИК-1959 в гр. Плевен развиват творческия талант на млади китарни изпълнители. Китарната школа е с ръководител Николай Михайлов – преподавател по класическа китара в Национално училище по изкуства „Любомир Пипков“ гр. Плевен. Изкуството до мен е организатор на международен фестивал на китарата, които се провежда в гр. Плевен. Една от задачите на фестивала е да привлече професионални изпълнители, преподаватели, както и техните ученици от цяла Европа. Повече информация можете да получите от сайта на събитието: plevenguitarfestival.com.

Лайънс Клуб Плевен – ежегодна награда „Калин Танчев“

Калин Танчев е един от кръстниците  и основен инициатор при създаване на Лайън Клуб Плевен. Той е приятел с голямо сърце, отворен за много и различни добротворчески инициативи. Човек, който винаги е бил опора и надежда в пътя на ЛК Плевен. През 2015 г. нелепа смърт отнема душата на този наш приятел. В негова чест ЛК Плевен се обедини около идеята, ежегодно да се подкрепя дете в нужда с артистични и/или научни постижения или неравностойно положение, дете, което да получава надеждата да продължава да се занимава с дейности носещи красота и надежда за него и околните.

Така всяка година ЛК Плевен иска да напомни за идеите и стремежите на своя приятел Калин Танчев!

Лайънс Клуб Плевен – Лайънс Клуб Реджо ди Калабрия

На 16.05.2015 г.  Лайънс Клуб Плевен  сключи  TWINNING договор  с Лайънс Клуб Реджо ди Калабрия – Италия. Подписването се състоя на бляскава церемония в средновековен замък на брега на Средиземно море от президентите на двата клуба – Никола Витори и Лилян Батолски. Двата  клуба обмениха подаръци и много идеи за съвместна дейност, като беше положена основата на едно общо начало в добротворството на двата  клуба.

Лайънс Клуб Плевен – клуб на годината 2014-2015г.

Лайънс Клуб Плевен е обявен за клуб на годината 2014-2015 г. Признанието е на база активността на клуба и членовете му, признание за подпомагане на нуждаещите се и развитие на взаимоотнощенията в общността в която живеем.

Кой са лъвовете?

Това са хора, чиято основна кауза е:

 • да създават хуманни блага и да насърчават дух на разбирателство между хората по света;
 • да подържат принципите на добро гражданско общество;
 • да проявяват активен интерес към гражданското, културното, социалното и моралното благосъстояние на обществото;
 • да популяризират добротворството;

Под девиза: Liberty, Intelligence, Our Nation’s Safety (LIONS)

                   Свобода, Интелигентност, Сигурност за Нацията Ни

Адрес: гр. Плевен ул. Ген Вл. Вазов 29

Web: https://lions-pleven.com/

Президент 2021/2022 – д-р Тихомир Стоянов

E-mail: lionsclubpleven@gmail.com

Тел: +359 887 254 106